Ce este Fibra de sticla ?

0
2182

Fibra de sticla este o sticlă care se prezintă sub formă de fibre fine, care se realizează din sticlă în stare topită. Fibrele de sticlă se folosesc ca şi cabluri de transmisie în telecomunicaţie, ca fibre textile, sau materiale termo şi fono-izolante. Ele constituie una dintre cele mai importante materiale de construcţie rezistente la acţiuni a variaţiilor de temperatură, acţiunea de îmbătrânire a materialelor sau acţiunile unor substanţe chimice agresive. Fibrele de sticlă în amestec cu alte substanţe plastice măresc elasticitatea, rezistenţa mecanică a acestor materiale.

Din răşini poliesterice armate cu fibra de sticla se obţin o serie întreagă de bunuri: piscine, căzi, butoaie, chiuvete, cădiţe de duş, blaturi de bucătărie, glafuri de fereastră, bărci şi catarge pentru bărci, hidrobiciclete, elemente de caroserie şi rezervoare de carburant pentru autovehicule, fuselaje de planoare, antene parabolice, tobogane de joacă pentru copii.

Alte utilizări în construcţii: vată de sticlă (ca izolator termic) plasă cu fibra de sticla (ca element de fixare a izolaţiilor termice exterioare din polistiren expandat), tapet din ţesătură de fibră de sticlă (pentru hoteluri şi spitale, unde legea impune spălarea frecventă a pereţilor).